Kecskesajt.blog

Egy kezdő kecskesajtkészítő élményei

Utolsó kommentek

  • spotty: Imádom a sajtokat. Egy kis borral este..Nyámi. Persze nem mindegy, hogy milyen borról van szó. Érd... (2011.12.22. 14:54) Így kezdtem sajtot gyártani
  • gusztika1: @yuyudo: köszönöm a segítséget.kipróbálom.Üdv. (2010.06.25. 15:13) Gidaáradat
  • yuyudo: Szép Napot ! Sajtgyártással próbálkozom én is, kezdő kecsketartóként. Sok helyen azt olvasom, hog... (2010.06.24. 11:22) Gidaáradat
  • gusztika1: Üdvözletem minden kecske barátnak! Kérnék egy kis segítséget,kezdő kecsketartók vagyunk.Majd rögtö... (2010.06.23. 11:41) Gidaáradat
  • riszta: Én is hasonló jókat kívánok! Most regisztráltam, de bárhogy is keresem, nem találok újabb bejegyz... (2010.01.24. 21:30) BÚÉK!
  • szöszkehölgy: Ez tök olyan, mint a Állatkertben az állatsimogató. :) (2009.11.26. 13:51) Gidaáradat
  • accipiter: Nagyon aranyosak. meek meekk. (2009.09.19. 09:58) Gidaáradat
  • GourmandLizard: Nagyon édesek a kis kecsék-Gratulálok hozzájuk:) MGL (2009.02.05. 17:07) Videók
  • DAttila: @Breki77: Mondhatnám azt is, hogy változó korban voltam :-) Fókuszálnom kellett. Ha körülnézel mi ... (2009.01.23. 09:55) Parlamentáris kecskesajt
  • DAttila: @Breki77: Feltételezésem, h az oltóval van a gond. Oltó sok féle van a piacon különböző alapanyagb... (2009.01.23. 09:51) Választottunk
  • Utolsó 20

Licenc

Creative Commons Licenc
free counters

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Feedek

Választottunk

2009.01.21. 09:22 | DAttila | 4 komment

Címkék: kecske titok obama elnökválasztás barack kecskesajt sajtkészítés mccain

Tegnap megtörtént a nagy esemény! Hogy ennek mi lesz a hatása a kecskesajtjaimra azt még nem tudom. Mi is volt az?: a fütyülőssel köszöntött Barack Obama hivatalába lépett. Számomra nem volt kétséges, hogy ő lesz-e a befutó: a nyáron megkérdeztem a bakot, hogy megválasztják-e Obamát. Erre csak annyit felelt, hogy: mekk!

Bár most, hogy jobban belegondolok ez akár McCaint is jelenthette!

Hogy egy kicsit szakmaibb is legyek: nálam is előretörtek a (máshogy nem tudom kifelyezni) színesbőrüek: A lassan 2. évbe lépő két alpesi őzbarna kismama - függetlenűl attól, hogy lassan olyan hasasok, hogy ha ilyen hintalovam lett volna dupla o-lábam lenne - napi szinten ellátott teendőkkel. A 1,5 m magas villanypásztor drótot úgy ugorták át helyből, amit az ember csak a filmek helyből (f)elszálló repülőinél lát. Sajnos ez átmenetileg a személyes szabadságuk korlátozását eredményezte. Ne aggódj! Én is érző sokszoros apuka vagyok, természetesen tekintettel vagyok a kismama mivoltukra!

Készül tavaszra egy meglepetésem is ami a nálam is urbánusabb sajtkészítők részére tervezek. Ha minden a terveim szerint működik márciusban szinpadra lépek vele.

Mi ez? Most még TITOK, de maradj vonalban és elsőként hallhatsz róla!

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskesajt.blog.hu/api/trackback/id/tr79892660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2009.01.21. 11:08:09

Kedves Attila,
örülök, hogy visszatértél! A "csipkerózsikák" közül visszatettelek az aktívak közé, várjuk az írásokat és a nagy TITOK meglepetést:-)))
Üdv: Gabojsza

Breki77 (törölt) 2009.01.22. 12:47:00

Jó, hogy visszatértél!
Én is próbálok néha sajtot készíteni, de nem igazán sikerülnek. Igaz, kecske híjján csak boltban vásárolt nyers kecsketejből próbálom. Felmelegítem 36-37 fokra, belerakom az oltót, de legalább 3-4 óra kell, hogy májas legyen. Míg máshol azt hallom, hogy 45 perc alatt el kéne érnie azt az állagot. Ráadásul 2 liter tejből alig 20dkg sajtot tudok előállítani. Tudsz tipped adni, hol ronthatom el. Két liter tejhez, kb. 1.5ml oltót adok.

DAttila · kecskesajt.blog.hu 2009.01.23. 09:51:49

@Breki77: Feltételezésem, h az oltóval van a gond. Oltó sok féle van a piacon különböző alapanyagból (állati ill. növényi), valamint az erőssége is változó. Próbáld meg kis mértékben emelni az adagot, ha gyorsabb az alvadás, akkor ott lesz a gond. Amit én használok (chy-max Mosonmagyaróvárról), abból 10 l-be rakok 1,7 ml-t. Tudomásom szerint az Anivet által forgalmazott oltóból több kell, de ezt ne vedd kp-nek ezt csak hallottam. Az elsődleges az ami a használati utasításban van.

A 10 %-os kihozatal nem tűnik nekem extrém rossznak, félkemény sajtnál nálam is 9-12 % szokott lenni. Ez függ az évszaktól is: nyáron "vékonyabb" a tej és a szezon elején és végén "vastagabb".
süti beállítások módosítása