Ellentétben a korábban igértekkel most még nem a telekommunikáció és a kecskesajt viszonyát boncolgatom.
Hanem: rossamelának adós vagyok elérhetőséggel, ahol a hőn vágyott oltót és tejsavbaci (bocsánat tejsav baktérium <- hogy a google is megtalálja ;-)) kultúrát be lehet szerezni:
Magyar Tejgazdasági Kisérleti Intézet Kft., 9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24.
telefon:96/219 870. e-mail közvetlenűl az illetékeshez: msuli@mtki.hu. Süli Mária foglalkozik a témával. Velem nagyon készséges volt, messzemenőkig tájékoztatott. E-mail rendelés után 2 nappal jött postán a csomag.
A sajtkészítéshez tudok még néhány könyvet ajánlani, amiket én is szorgosan forgatok:
Ismételten felhívom a figyelmet Wolfgang Scholz: Sajtgyártás házilag (Gazda Kiadó, 2007) könyvére, mely nem túl vastag ifjú titánok számára, ellenben praktikus tanácsokkal, bőséges képanyaggal szolgál.
Nehezebb faj-súlyú a kb. 500 oldalas Sajtkészítés ABC-je (Szerk. dr. Molnár Andrea, dr. Molnár József, Kiadó: Gaia Alapítvány, 1999). Itt már vannak olyan részek, ami egyetemi szintet képvisel. DE! Rengeteg sajtkészítési és sajtos étel receptet tartalmaz!
Akit nem csak a tej, hanem a kecske és annak tartása is érdekel :) tudom ajánlani Várkonyi József - Áts Eteléné: Kecsketenyésztés kisgazdaságokban (Mezőgazda Kiadó, 2000) c. művét. Könnyű méret hasznos tartalommal, ami a magamfajta "urbánus parasztnak" is sok hasznos infoval szolgál.
Interneten gyakorlatilag korlátlan mennyiségben található. Kiindulópontnak elég a sajt.lap.hu, kecskesajt.lap.hu illetve a kecske.lap.hu portálokra látogatni, pár hétig biztosítanak tennivalót.
Tud valaki tanácsot adni hogy lehet meghozni a kecskék étvágyát? Vagy csak az esős idő okozza? Aggódom.
Örömmel látom a titkos statisztikámban, hogy nagy számban látogatnak ide gasztro oldalakról :))) Hát igen: ki a pocakját szereti kecskesajtot vesz neki - hoppá! kitaláltam egy jó szlogent! Ezt most gyorsan levédetem!
Na meg csinálok sajtot is közben!
Ja, és legközelebb a telekom...
Utolsó kommentek