Kecskesajt.blog

Egy kezdő kecskesajtkészítő élményei

Utolsó kommentek

  • spotty: Imádom a sajtokat. Egy kis borral este..Nyámi. Persze nem mindegy, hogy milyen borról van szó. Érd... (2011.12.22. 14:54) Így kezdtem sajtot gyártani
  • gusztika1: @yuyudo: köszönöm a segítséget.kipróbálom.Üdv. (2010.06.25. 15:13) Gidaáradat
  • yuyudo: Szép Napot ! Sajtgyártással próbálkozom én is, kezdő kecsketartóként. Sok helyen azt olvasom, hog... (2010.06.24. 11:22) Gidaáradat
  • gusztika1: Üdvözletem minden kecske barátnak! Kérnék egy kis segítséget,kezdő kecsketartók vagyunk.Majd rögtö... (2010.06.23. 11:41) Gidaáradat
  • riszta: Én is hasonló jókat kívánok! Most regisztráltam, de bárhogy is keresem, nem találok újabb bejegyz... (2010.01.24. 21:30) BÚÉK!
  • szöszkehölgy: Ez tök olyan, mint a Állatkertben az állatsimogató. :) (2009.11.26. 13:51) Gidaáradat
  • accipiter: Nagyon aranyosak. meek meekk. (2009.09.19. 09:58) Gidaáradat
  • GourmandLizard: Nagyon édesek a kis kecsék-Gratulálok hozzájuk:) MGL (2009.02.05. 17:07) Videók
  • DAttila: @Breki77: Mondhatnám azt is, hogy változó korban voltam :-) Fókuszálnom kellett. Ha körülnézel mi ... (2009.01.23. 09:55) Parlamentáris kecskesajt
  • DAttila: @Breki77: Feltételezésem, h az oltóval van a gond. Oltó sok féle van a piacon különböző alapanyagb... (2009.01.23. 09:51) Választottunk
  • Utolsó 20

Licenc

Creative Commons Licenc
free counters

Naptár

december 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Feedek

Hihetetlen!

2012.01.19. 02:04 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: link sajt

Elkezdődött 2012, ami érzéseim szerint sok mindenben teljesen más lesz, mint az elmúlt sok-sok év. Maga a cím annak szól, hogy hosszú idő után ránéztem a statisztikára, miszerint 80000+ olvasó járt itt. Az utóbbi időben hanyag voltam a blogbejegyzést illetően, de a reál világban sok minden történt menet közben. A legutóbbi időkben inkább csak villámhárítónak vagy egyfajta timestamp-nek használtam, ha túl vagyunk mindenen, legalább legyen egy-két időkoordináta mibe kapaszkodni. 

Mert zúzós volt az elmúlt időszak.

Merek már múlt időben beszélni, mert amit magam előtt látok az nem más mint egy nagy Sajtország! Itt lesznek millió számra apró kis házi sajtos hangyák, akik otthon néhány(tíz) liter tejből alkotnak saját kis családjuk kedvére különféle finomságokat. Ha itt tartasz kukkants be Pannihoz, a kezdő lépésekhez itt sok mindent megtalálsz: www.hazisajtkeszites.hu   

Aztán lesznek, akik állatokat kezdenek tartani és nem csak a család kedvéért, hanem egy szűkebb haza ellátásáért tevékenykednek, mint pl. András: www.rendekisajt.hu.

Lesznek, akik megcélozzák a csillagos eget és jó úton is járnak arrafelé, mint pl. Sándor Tamás: http://www.bukkisajt.hu/

És lesznek a jó értelemben vett hittérítők, mint a "sajtevangelista" Kiss Feri https://www.facebook.com/profile.php?id=100002211732187 és persze nem szabad kihagynom a sajtosok Mekkáját Csermajort sem, ahol a legszerencsésebbek Somogyi Imre Tanár úrtól tanulhattak, itt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100002920848579

És ha megnézed a fenti néhány bekezdést rájössz, hogy

A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT :)

 

 

In memoriam...

2011.11.02. 22:34 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: szeretet béke család együttérzés értékteremtés szebb jövő áfa visszatérítés hajrá magyarok feri vállalkozószellem Magyarország Úr feloldozás

In memoriam...
Volt egyszer egy cég. Az alapítók sokat költöttek rá. Belepumpáltak egy valag pénzt, amin vehettek volna sört, babaruhát, autót vagy átutalhatták volna off-shore számlára.

Adtak munkát jó néhány embernek. Vidékieknek és mert olyan modern technológiával rendelkeztek, akár a mai napig adhatnának munkát várostól távoli területen élő embereknek, anélkül, hogy 420 forintos dízellel kellene járniuk és közmunkára jelentkezniük - még mindig lehetnének járulékfizetők. A fiatalok, akik mertek nagyot álmodni elcsúsztak egy banánhéjon: annyit beruháztak, hogy a beruházás után gondolták visszaigényelik az áfát. Jött a törvény nem lehet.

Csúszás.

 

 

Tv-nél buli.

Piac megbicsaklott.

Járulék csúszott.

Még dolgoztak.

Az Úr türelmetlenkedett: inkasszó, felszámolási eljárás. Áfa pénz az Úrnál. Istenem mi lesz velük! Dolgozók haza

- mind megkapta a járandóságát.

 

Felszámoló tette a dolgát.

Az egyik vállalkozótárs felhívta a figyelmét: változott az Úr hangja: mégis kaphatsz áfát mer' szarban a haza. Az áfa több, mint az Úr igénye rakja át az egyik kezéből a másikba és minden ok. Válasz: ok, de kellene nekem 6 havi minimálbér az áldozatos munkámért. Erre már nem futotta. Energiából.
A vállalkozó tetvesnek érzi magát. Úgy érzi értékes Magyar ember és a legértékesebb a vére.

Mindenki azt akarja.

 

 


Ma megjött a bírósági végzés: vállalkozók feloldozást nyertek minden alól: vagyon, álmok, munka, felelősség.

Vége jó, minden jó!..?


Mégsem.

 

Ez a mese magyar:
- aki kockáztat, munkát ad, alkot: nincs bünti, örüljön neki
- felszámoló: 360e ft garantált felszámolói díj (ha nincs a cégben az Úr ad neki), 100.000,- ft IRATMEGÖRZÉSI DÍJ!!!!
- Angyalok kórusa: én nem dönthetek semmiről, nem mérlegelhetek, nem vagyok DÖNTÉSre felhatalmazott, hogy az Úr és a vállalkozó között mindkettő fél számára jó megoldás szülessen, meg egyébként is az AKTÁT be kell zárni, mert az úgy kerek.
- az Úr: én a rendre törekszem! Ezért vannak a felszámolóim meg az Angyalaim. Mind érted dolgoznak. Aki becsületes a törvény szerint él! Igaz, hogy több pénzzel tartoztam neked, mint te gyarló nekem, de a törvény attól még törvény!
- vállalkozók: köszönjük Uram, mindenünk a Tiéd!

Vállalkozók gondolkodnak: hol rontották el? De ezt is csak munka közben, mert már az átkosban is rosszak voltak: nem dőltek be a viccnek és úgy gondolják, hogy a munka tényleg nemesít, céljuk az ÉRTÉK teremtés. Miért van az, hogy azóta is, hogy az Úr lejött közébük nem kötötték magukat az Úr asztalához - valószínűleg ez a baj, mert akkor az Úr jobban látná mit csinálnak - , hanem szerényen, ahogy az igaz könyvekben is megírták: a napi betevőt maguknak - és alighanem ez még nagyobb baj: másoknak is megszerezzék.

Uram! Tisztellek és Becsüllek, de van egy rossz hírem!

Nyugodt a lelkiismeretem.

Kicsit még szétszórt vagyok.

Sokszor úgy érzem 10 millió felé esem.

De már kezdem összeszedni magam. Ha jobban leszek csak egy kérdést intézek hozzád: MI A F*SZÉRT FIZETLEK?

Epilógus: Holnap egy Angyal ismét leszáll közénk...

Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek

2011.04.04. 23:17 | DAttila | Szólj hozzá!

 Ma huszonkétszer örültem

 

vers Anyának (mit Herz) 2010. június 4-én

 

 

Ma huszonkétszer örültem:

 

egyszer mert kinyithattam a szemem,

egyszer mert válladon tartottad fejem

egyszer mert három tátott szájat látok

egyszer mert e szájok vigyorogva látok

 

egyszer mert autónk elindult

egyszer mert sajtüzletünk beindult

egyszer mert vizünk még mindig csorog

egyszer mert a Pannon ma már nem morog

 

egyszer mert áramunk folyik

egyszer mert tejünk is - csordogál

egyszer mert nő a fű

egyszer mert ma sem szúr a tű

 

egyszer mert Gabi dolgozott

egyszer mert Peti is dolgozott

egyszer mert Roland is dolgozott

egyszer mert Gábor is dolgozott

  • csak az a fránya kardán morog

 

egyszer mert süt a nap

egyszer mert nem rólam beszél a pap

egyszer mert mert ma is én nézek fel rátok

egyszer mert észrevesznek a lányok

 

egyszer mert férfi vagyok

meg még egyszer: enni adok

 

  • Mondd, Te miért nem örülsz velem?

 

Most javítok:

huszonháromszor örülhetek

mindig van kit szerethetek:

TE

BÚÉK!

2009.12.31. 13:02 | DAttila | 1 komment

Címkék: búék

Ezúton kívánok minden kedves bloglátogatómnak sikerekben eredményekben és szeretetben gazdag új évet - és persze sok finom sajtélményt mind a készítőknek, mind a fogyasztóknak!

Újévkor új év kezdődik

28.000!

2009.09.27. 21:42 | DAttila | Szólj hozzá!

Mit jelent ez?

Nem sokára bővebben jelentkezem és elmondom!

Kitartás! (Nem szálasi értelemben)

Attila

Gidaáradat

2009.02.12. 09:43 | DAttila | 5 komment

Címkék: video kép kecske kids pictures gida goat goats

Még mindig tart a vízöntő gidák szezonja. Az ozorai OVIS Szövetkezet Laci bácsijától (Aki a jól ismert Laci sajtot készíti) vettem még tavalyelőtt ősszel egy akkor 8 hónapos kis bakot. Laci bácsinak ezúton is köszönöm a jó tanácsokat és a sajtüzem bemutatását! A tavalyi gidaszezon még csak gyenge bemelegítő köre volt az ifjúnak, de az idén szó szerint felnőtt a feladatához! Eddig egy híján mindegyik anya ikreket szült és a szezonnak még nincs vége. A gyönyörű csöppségekről felrakok néhány újabb képet és videót. A gidákon túl láthattok egy anyát is, aki lenyelt egy hordót keresztbe, valamint azokat is akik még a sorukra várnak. A végére hagytam egy videót.

 

 

 

Videók

2009.02.05. 16:30 | DAttila | 1 komment

Címkék: video kecske gida

Felrakok még gyorsan két kis videót a "naposcsibékről":

 

 

 

Age of Aquarius

2009.02.05. 15:26 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: age kecske of születés ellés aquarius kiskecske

Megszakítjuk adásunkat! Rendkívüli közlemény! Beköszöntött a vízöntő kora a kecskefarmon. Hétfő éjszaka óta 10 kis hógolyónak (bár némelyik világosbarna árnyalatú) adtak életet a legszorgalmasabb anyák. Eddig mindegyik leellett anya ikreket szült. Sajnos a legelső éjszaka ellett és reggel már elpusztulva találtuk meg az egyik gidát. Még vissza vannak jópáran, de mint friss örömteli esemény közzéteszem. A képek sajnos nem a legjobb minőségűek, telefonnal csináltam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cím nem saját találmányom, itt a koppintás forrása:

 

 

dr. Merényi Imre mezőgazdasági szakmérnök az MR1-Kossuth Rádión

2009.01.29. 09:25 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: politika rádió gazdaság imre válság tej kossuth sajt házilag kecskesajt kecsketej sajtkészítés oltó dr. mr1 merényi

Tegnap Pécs belvárosában autóztam két óra környékén és hogy meglegyen a napi válság adagom meghallgattam a Kossuthon a híreket. (Mellékesen a hírcsatornákon keresztül lehet a legjobban beszippantani a világ sok hülyeségét, meg a válsághangulatot - mindegy hogy politikai vagy gazdasági -, ezért nem tartunk otthon tévét 6 éve. Bocs, ez offtopic)

A hírek végén volt számomra a legfontosabb rész: milyen időjárás várható? Közben haladtam úticélom felé és a közlekedésre koncentráltam, amikor a háttérduruzsból a fülemnek kellemes szavakra figyeltem fel: tejtermelés, sajtkészítés meg hasonlók. Elkezdtem odafigyelni és történelmi emlékekkel fűszerezett történetet hallottam dr. Merényi Imre szájából. 

A fél órás beszélgetést akkor nem tudtam végighallgatni, de -milyen jó a XXI. század! - az előbb végighallgattam a netről. Élveztem a műsort, mert annak ellenére, hogy kőkemény szakember úgy tud beszélni a szakmai dolgokról, hogy az is megérti, aki életében csak tejes zacskót látott. Nekem is szolgált újdonsággal: elmondta pl., hogy a tejfehérje felszívódásához legalább 2 % tejzsír kell jelen legyen. Boltos ismerőseim mesélték, hogy már évek óta egyre többen az alacsonyabb zsírtartalmú tejet keresik, nem is annyira a karcsúság megőrzése céljából, hanem mert pár forinttal az olcsóbb. Ők vajon tudnak-e erről? Nem akarok most élettani fejtegetésbe bocsátkozni, főleg mert totál laikus vagyok ezen a téren. Mint gyakorló családfő azt azonban már régóta látom,hogy a táplálkozási szokásaink, a bekajált élelmiszer minősége és a különböző gyermekkori allergiák meg hasonló nyavalyák milyen arányban állnak egymással.

A többit hallgasd meg a Kossuthról, a lapon kattints a 14.05-re! Link itt.

A meghallgatáshoz szükség van real media playerre, ha nincs a gépeden innen letöltheted.

Ma este 11 kor megismétlik a beszélgetést rádióban, ha frissen követed a kecskesajt.blog híreit akkor szélessáv hiányában is meghallgathatod.

Más: többen érdeklődtek teljesen kezdők részére tanácsok után: hogyan készítem a sajtjaimat, honnan szerzek be pl.oltót, mennyit használok belőle stb. Próbálok könnyíteni a helyzeten avval, hogy néhány napon belül néhány bejegyzésben megpróbálom egy helyre összerakni azokat az infókat, amik egy sikeres induláshoz kellenek.

Maradj vonalban!

Parlamentáris kecskesajt

2009.01.21. 14:36 | DAttila | 4 komment

Címkék: európai parlament feltámadás kecske kecskesajt european parliament

Nem akarok hirtelen átesni (stílusosan) a kecske túloldalára, hogy hosszú fejőszünet után napi ezer számra gyártsam a postokat. Két oka van, hogy mégis gyorsan idekanyarítok pár sort.

Az első: nagyon meglepett és megörvendeztetett, hogy ilyen gyorsan és pozitívan reagáltátok le a feltámadást akár itt a blogon, akár private. Köszönöm!

A másik: kicsit aggodalommal tölt el (he-he), hogy rögtön lecsapott rám az Európai Parlament!

 

 

kecskesajt.blog
By World Map > Visit Detail
Visit 16
  [<<]  [>>]
Domain Name  (Unknown) 
IP Address 136.173.62.# (European Parliament)
ISP European Parliament
Location 
Continent : Europe
Country : Luxembourg  (Facts)
State/Region : Luxembourg
City : Kirchberg
Lat/Long : 49.6239, 6.1494 (Map)
 

 

Én őszintén mondom, hogy nem ált szándékomban semmilyen kisebbséget lejárató kifelyezéssel megbántanom a kecskéket, sőt mint törvényes gondviselőjük kijelentem, hogy továbbra is elkötelezett hívei vagyunk a parlamenti demokráciának! Olyannyira, hogy kicsiben mintázzuk az EU kultúrális- és etnikai sokszínűségét. Évek óta békésen megfér egymás mellett a fehér szánentáli, a barna alpesi és a sokszínű (mondhatnám színes) magyar tincses és tincsetlen parlagi. Senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés a szarva vagy éppen szarvatlansága miatt!

Remélem a továbbiakban (is) pusztán blogom szakmai tartalma és nem kirekesztő szemléletmódhoz köthető tévesen használt jelzői miatt teszi tiszteletét a European Parliament.

Választottunk

2009.01.21. 09:22 | DAttila | 4 komment

Címkék: kecske titok obama elnökválasztás barack kecskesajt sajtkészítés mccain

Tegnap megtörtént a nagy esemény! Hogy ennek mi lesz a hatása a kecskesajtjaimra azt még nem tudom. Mi is volt az?: a fütyülőssel köszöntött Barack Obama hivatalába lépett. Számomra nem volt kétséges, hogy ő lesz-e a befutó: a nyáron megkérdeztem a bakot, hogy megválasztják-e Obamát. Erre csak annyit felelt, hogy: mekk!

Bár most, hogy jobban belegondolok ez akár McCaint is jelenthette!

Hogy egy kicsit szakmaibb is legyek: nálam is előretörtek a (máshogy nem tudom kifelyezni) színesbőrüek: A lassan 2. évbe lépő két alpesi őzbarna kismama - függetlenűl attól, hogy lassan olyan hasasok, hogy ha ilyen hintalovam lett volna dupla o-lábam lenne - napi szinten ellátott teendőkkel. A 1,5 m magas villanypásztor drótot úgy ugorták át helyből, amit az ember csak a filmek helyből (f)elszálló repülőinél lát. Sajnos ez átmenetileg a személyes szabadságuk korlátozását eredményezte. Ne aggódj! Én is érző sokszoros apuka vagyok, természetesen tekintettel vagyok a kismama mivoltukra!

Készül tavaszra egy meglepetésem is ami a nálam is urbánusabb sajtkészítők részére tervezek. Ha minden a terveim szerint működik márciusban szinpadra lépek vele.

Mi ez? Most még TITOK, de maradj vonalban és elsőként hallhatsz róla!

Ismét

2009.01.13. 18:21 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: kecske

Kiszaladtam megfejni a kecskéket, kicsit leragadtam de most ismét itt vagyok!

Ennek a posztnak ez a hírértéke.

 

Folyt. köv.

Aggodalom

2007.08.25. 22:42 | DAttila | 3 komment

Címkék: fejés szkenner antioxidáns kecskesajt sajtkészítés tejhozam tőgymasszázs biofotonikus

Nem tudom mi van ezekkel a lányokkal. Egyik napról a másikra tööb mint 10 %-kal visszaesett a tejhozamuk. Fejéskor olyan volt a tőgyük, mintha ökölbe szorították volna, csak komoly tőgymasszázs után adták le úgy-ahogy a tejet. Igaz majd' két hétig a Gabi fejte őket, nekem mindig volt valami elfoglaltságom és inkább a sajtkészítésre koncentráltam. Meg egy hétig le is voltam tiltva az emelgetésről. Ma viszont én fejtem reggel és este is az említett eredménnyel. Régen még a Gabi viccelődött: látszik, hogy ezeknek a lányoknak férfi kéz kell - merthogy nekem többet adnak. Holnap majd meglátjuk felismerik-e az "Apjukat". A tej zsírosabbnak tűnt a ma reggeli sajtkészítéskor a megszokottnál. Átlagban jól vagyunk...

Más: pár napja voltam egy szekszárdi haveromnál, ahol találkoztam egy érdekes szerkezettel. Ennak a neve biofotonikus szkenner. A test antioxidáns szintjét méri. Érdekes volt, az eredmény viszont lehangoló. Emelnem kell a kecsketej adagom. A kütyüről az orvosi kamara is közölt a honlapján leírást. Érdemes kipróbálni!

Finn találóskérdés

2007.08.13. 22:37 | DAttila | 3 komment

Címkék: recept kecskesajt kuorrutettu pihvi vuohenjuusto

Na, aki ezt a kaját kitalálja, annak lefordítom magyarra!

Vuohenjuustolla kuorrutetut pihvit


Nosta pihvit huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Pyyhi pihvien pinta kuivaksi ja nuiji kevyesti kämmenellä. Paista pihvit kuumalla pannulla nopeasti molemmin puolin noin 20 sekuntia. Mausta pinnat suolalla ja pippurilla. Nosta uunivuokaan ja peitä kelmulla. Siirrä jääkaappiin odottamaan seuraavaan päivään.

Nosta lihat puolta tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Sivele pintaan sinappia ja leikkaa pihvien pinnalle vuohenjuustokiekot. Kypsennä ja kuorruta uunissa 225 asteissa 8-12 minuuttia. Lihalämpömittarilla voit varmistaa pihvien kypsyysasteen. Pihvi on sisältä mehukkaan puolikypsä 60-62 asteessa ja täysin kypsä noin 72 asteessa. Tarjoile kevyesti höyrytettyjen kasvisten, viinikastikkeen ja peruna-sellerikakun kanssa.

Perverz kecskesajt

2007.08.12. 00:53 | DAttila | 13 komment

A Kisded mai napig első számú emlékem, de azóta követtem a pártutasításokat és egy teljes adagot elk.rtam :(

Ma viszont töményen hatások alá kerültem:
gyakorlatilag az egész szombati napot a kecske és a sajt jegyében töltöttem.

Előszőr kedves fejős lányaim, akiket külön tarok a növendékektől, bíztattak több mozgásra, mint az utóbbi 5 év állami sportpropagandája. Mikor a szomszéd lucernása, mikor a számukra tiltott udvarrész japánbirse vagy éppen a fűzfasövény friss hajtásai motiváltak arra, hogy úttörőkorom rekordjait megdöntve jó kun ősök vérét szabadjára engedve gyenge kurjantások kiséretében bírjam rá kedveseimet, hogy még mielőtt a tűzhelyen hevülő sajtcsírám túlmelegedne, Ők is visszataláljanak a megszokott - és Nekik fenntartott - kerületükbe.

Azóta is történt egy,s más: pölö körmölés, a szomszéd faluból holland vendég látogatása, de a horror estére maradt!

Napközben elkészültem egy újabb KISDED csírával, mégha ez a mostani ikerszülésnek is készűl (kétpetéjű: az első cca. kétszer akkora, mint a tesója). Utána nekiálltam -VOLNA! - a reggel megkezdett frissajt projektnek, de mivel az egészséges kecskesajtos antioxidáns hatást dohánytermékekkel ellensúlyozom, rágyújtottam (Petőfivel szólva volna) egy pipára, amikor rájöttem, hogy elfogyott a cigim. Mivel este fél 10-kor a mi falunkban a tesco már bezárt, át kellet szaladnom a szomszéd falu kocsmájába >ahol ráadásul még sajtjaim nagy örömére még időznöm is kellett<. Már kezdtem belemelegedni a kocsmázás örömeibe, amikor barátom párja egy elejtett szóval ráébresztett, hogy nekem a mai napra még feladatom van!

Spuri vissza, a kedves megoltott sajtcsírát tovább kell nevelni! Nekiálltam, egy adag köményesnek annak rendje szerint. Gondoltam, hogy csinálok egy adag fokhagymásat is, ha már két hete a polcon vár egy 100 gr-os fokhagymapor csomag a felhasználásra.
Ami ezekután történt, az szabályosan hátborzongató volt!

Amikor kibontottam a fokhagymapor csomagolását és belekevertem növendék frissajt csírámba, szabályosan BELEBORZONGTAM az érzelmi tódulatba.
Nem tudom pontosan leírni, de első pillanatban fejbe vágott, rögtön utána átment fejemen Chopin Forradalmi etűdje, utána meg csak pihegtem, hogyis van ez?!
Kedves zongoraművész Édesapám (aki olyan helyen lax, hogy fokhagyma is csak fagyasztottan nő) ennek az adagnak a készítését Neked ajánlom! Ez olyan volt, amikor az ember belecsap a húrokba -bár még sajátmaga nem tudja milyen lesz a közönség reakciója - de már perverz módon élvezi milyen jó is ez! Akármit is sikerűl alkotni, maga az alkotás már több élvezetet okozott, mintha még meg is ehetném az eredményét.

Hozzáteszem, hogy a legfinnyásabb középső lányom (is) megdicsérte a köményes kecskesajtomat :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Na szóval ez a fokhagymapor valahogy más mint a többi! Ha az ihlet is megvan érdemes megpróbálni: maga a termék Fokhagymapor néven kerűl a polcokra és forgalmazóként Szilágyi József (Tolna Bajcsy ZS (sic!) 131 van megjelölve. Ha csodálkozol miért vagyok a fokhagymaportól így elájulva (nem elsődlegesen attól) próbálj sajtot ízesíteni nyers fokhagymával :-)

Ja még egy story, de ezt csak városiaknak mesélem el!
Ahogy korábban említettem elfogyott a cigim. Azt is, hogy a szomszéd falu kocsmájában kicsit sikerült elidőznöm (tudod: helyi hírek, váltsuk meg a világot, meg a szomszéd cocája  hármat fialt stb.), így vagy két órát távol töltöttem a "sajtgyáramtól", ami gyakorlatliag a saját szomszédom. Nos az érdekesség a városiaknak: a két óra alatt mindent tárva-nyitva hagytam, hiszen csak öt percre ugrottam el, viszont amikor visszatértem a sajtok, laptop, mosogatni való és minden a helyén volt, viszont egy bontatlan doboz cigi várt a konyhapulton! Még most sem tudom honnan, sajátjaim már induláskor aludtak. Lehet nyitva kellett volna hagynom megboldogult óvodáskorú Passatom ajtaját, amit a III. ker sötét éjszakája 15 perc alatt benyelt.

Fokhagymapor

Hm.

MEGSZÜLETETT!!!

2007.08.06. 13:20 | DAttila | 2 komment

Címkék: blog kecske sajt kecskesajt kecsketej

Megszületett az ELSŐ IGAZI KECSKESAJTOM!

Annyira FINOM! Még úgy is, hogy kimaradt az a néhány hónapos érlelés, amire majd a következőket benevezem.

Eddig - jó magyarul - tököltem, nincs még sajthárfám, nincs ez, nincs az. Múlt hét csütörtökön viszont rátaláltam a Kisdéri Kecskesajt oldalán erre a bejátszásra, ami átbillentett a holtponton! Ma már hordoztam körbe a KISDEDET, mint büszke apa a gyermekét, egyszerűen nem tudok betellni vele! Mindenki, pontosabban az a néhány kiválasztott akinek módja volt rá, egekig magasztalta. Ebben persze biztosan van jóbaráti jóindulat is, de a lényegen nem változtat: nekem ízlik.

A video:

Friss kecskesajtleves, ahogy Bódi Gábor csinálja

2007.08.02. 10:20 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: leves attila kecskesajt kecskesajtja frissajt

Gábor barátom tegnap meghívott ebédre. Legnagyobb meglepetésemre a kecskéim termékéből csinált levest a következőképpen:

Hozzávalók:

5 dkg kockára vágott mangalica szalonna
bő fél fej fokhagyma reszelve
2-3 babérlevél
20 dkg Attila friss kecskesajtja (natúr)
petrezselyemzöldje
só v. egyéb fűszer izlés szerint

Előszőr a kockára vágott szalonnát a fokhagymával megpároljuk (nem pirítjuk!), utána felöntjük vízzel (1 l), majd amikor felforrt, akkor belekeverjük a friss kecskesajtot és a petrezselymet. Addig forraljuk amíg a sajt elolvad.

Lehet belerakni pirított kenyérkockákat vagy ahogy mi fogyasztottuk: fokhagymás pirítóst enni hozzá.

Jó étvágyat!

Nem volt nálam a fényképezőgép, de ha valaki megcsinálja és lefényképezi a végeredményt, szívesen felrakom a képet ide!

Sajt vagy túró

2007.07.22. 22:51 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: túró kecskesajt kecsketej oltó

Ismét eltelt egy kis idő utolsó postom óta. Ez a 41 fokos kánikula tartogat kihívásokat a kezdő kecskésznek is. Irígykedve néztem Finnország meterológiai térképét: 20 C fok árnyékban! Valahol bennem is lapul egy jegesmedve. Ilyenkor már leginkább csak az autóban érzem jól magam - légkondi fullon.

Azért a házi tej nem hazudik: sokat voltam egyedűl itthon, még többett kinti munkában, így egy 2 literes tejadag csak apránként,egy hét alatt fogyott el. Nem jártam  vele úgy, mint a T Gazdaságos tejjel, amit egyszer tévedésből vettem és a vásárlás  napján már savanyú volt. Ja és van még egy jó dolog  a  kecsketejben: ha tárolás során kicsapódik a tejzsír a tej tetejére: egy keverés és eltűnik. Én gyerekkoromban egyszer majdnem hánytam a tej bőrétől, megmaradt bennem ez a viszolygás.

A címben egy internetes fórumokon és blogokban is többször előforduló téma: az a friss sajt,  ami oltóval készűl ,amit én is tudok csinálni :))), de nincs préselve, állaga pedig emlékeztet valamelyest a túróra: az sajt vagy túró? Több helyen találkoztam olyannal, hogy a túrót is a sajthoz sorolták be.

Egyébként a friss sajtomnak továbbra is nagy sikere van. Már több féle ízesítéssel készítettem, eddig talán a medvehagymás jött be a legjobban.



Paradoxon

2007.07.07. 09:45 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: blog politika kecske kecskesajt olajos

A múlt éjszakai feladvány egy kis gondolatkifejtésre szorul:

Tegnap hosszú idő után lehetőségem volt városi környezetben régi barátokkal görbíteni az estét. Ezt többek között az tette lehetővé, hogy a kecskenevelés kezd eredményt hozni. A segitségem, Gabi, bevállalta, hogy ellátja péntek este és ma reggel az állatokat. A tejhozam is szépen fejlődött az utóbi két hét során, valamint sikerült jónéhány dolgot megcsinálni, ami szükséges egyrészt a lehetséges állománybővítéshez (keresek fejős anyát még 1-2-t, hogy el tudjam látni a környezetem igényeit), valamint készülök kőkeményen préselt sajtot gyártani :). A nagy szénaszezon is egy kicsit alább hagyott, valamint túlvagyok egy igen komoly telefon alközponti rendszer átadásán, amivel sikerült egy megyei lap címlapjára is felkerülni.

A hét második felében már volt egy kis szabadidőm, de ezt tökéletesen lefoglalta az internetes adathalászat. Valahogy sikerült elkeveredni a kecskesajttól és a nemespenész kultúra keresgéléstől egy aktuális eseményig: kikötöttem olajos blogján, ami  a kommentekkel együtt nem kis olvasmány. Innen sikerült továbbjutni egy másik oldalra, ami egy 2000/2001-ben megjelent folytatásos "kisregényt"  tartalmaz az említett témáról. Még az utolsó pillanatban elolvastam egy szintén kapcsolódó cikket. Ezek után következett a tegnap esti baráti beszélgetés, amin sikerült rendesen felhúznom magam. A sokak (mindannyiunk?) által ismert frusztráló érzés jött rám: a kisemberre "ráérnek" a hatóságok, hatékonybbak, mint egy japán üzem, addig sok-sok milliárdos ügyek vannak körülöttünk, amiken egy darabig elcsámcsog a bulvársajtó - növelve az eladott példányszámot - és minden marad úgy ahogy volt.

Így eljutottam addig, hogy úgyis csak akkor működik egy társadalom jól, ha előszőr mindenki a saját udvarát söpri ki rendesen, így ma reggel enyhe fejfájással gazdagítva folytatom gazdag társaséletem kis falucskánkban a kecskéimmel. Ahoj!

Politikai állásfoglalás: éljen a kecskesajt!

2007.07.07. 00:01 | DAttila | 1 komment

Címkék: politika kecske kecsketej paradoxon

Eltüntem. Gondolkoztam. Már amit a Micók engedetek. Ők még igen, de a mi kis országunk már kevésbé. Most feltárok bizonyos összefüggéseket a kecske tejtermelése és a politikai élet között.

1. Minél többet tejel a kecske, annál elégedettebb a nép.
2. Minél jobban működik az internet a parasztoknál, annál  elégedetlenebb a nép.
3. Minél elégedetlenebb a nép, annál többet tejel a kecske.

Paradoxon.

Holnap elmagyarázom.

Nem feledkeztem meg rólatok! :-))))))

Szakkönyvkereső

2007.06.21. 00:07 | DAttila | 3 komment

Címkék: link kecske szakkönyv

Itt egy link, amin sok-sok kecskés (is) szakkönyv található, megrendelhető :)

http://www.arukereso.hu/mezogazdasagi-c3346/140.html

Hódít a kecskesajt

2007.06.18. 12:41 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: gasztro tej kecske recept sajt kecskesajt kecsketej körte kecskesajttal kecskesajt parfé réteges túrótorta hódít

Kedves Gasztrós olvasóim!

Miután szép számmal vagytok, kik a magunkfajták egyszerű sajtjaiból oly nagyszerűeket tudtok alkotni, rendelkezésetekre bocsátok 3 receptet, melyből tán tudtok szépségeket kihozni:


















1. Körte kecskesajttal

2. Kecskesajt parfé

3. 
Réteges túrótorta

Forrás: http://www.hirtv.hu/?tPath=/eletmod/&article_hid=71993, ők pedig itt találták:
http:// www.gyongy.hu



Erjesztett kecsketej - a stresszoldó!

2007.06.14. 11:55 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: kecske antioxidáns kecsketej erjesztett mekk

Erre nem gondoltam volna: az erjesztett kecsketej, mint stresszellenes gyógyszerem! :)))
katt!

Lustáknak ízelítő:
4. Br J Nutr. 2003 Aug;90(2):449-56.
Antioxidative probiotic fermented goats' milk decreases ocidative stress-mediated atherogenicity in human subjects.
Kullisaar T, Songisepp E, Mikelsaar M, Zilmer K, Vihalemm T, Zilmer M.
Department of Biochemistry, Medical Faculty, University of Tartu, Tartu, Estonia. tiiukul@ut.ee
"Vizsgáltuk az erjesztett probiotikus kecsketejnek az oxidativ stressz markerekra kifejtett hatását (ideértve az atherosclerosis markereket) emberi vérben, vizeletben és a bél mikroflórában.  Huszonegy, egészséges személyből álló csoportot kétféle módon kezeltünk. Az egyik csoport kecsketejet és erjesztett kecsketejet kapott (150 g/nap mennyiségben, 21 napon keresztül). Az erjesztett kecsketej elfogyasztása egészséges személyekben az anti-atherogenicitikus aktivitást növelte: meghosszabbította a lipoprotein frakciók oxidációval szembeni ellenállását, csökkentette a lipoprotein peroxidációt, szabályozta az LDL, 8-izoprosztán és glutathion redox oxidációt és teljes mértékben javította az antioxidáns aktivitást. Az erjesztett kecsketej fogyasztás növelte a bél mikroflórában a tejsav baktériumok hatását és megoszlását."
http://www.vitaminkosar.hu/protexin/protexin-cikk4.html

Vágod?

Még mindig rossz a fűkaszám.
Megyekk megerjesztem e mekkes tejet.

Kórház és széna, avagy ha sok a növényzet korog a kecs hasa

2007.06.13. 21:47 | DAttila | Szólj hozzá!

Címkék: kórház etetés eső fejés kecske fűnyíró kecskesajt kasza széna

Még mielőtt nagyon bele megyek a részletekbe, előrevetítem, hogy idegrendszerem most nincs a toppon. Tegnap volt két hete, hogy elkezdett minden áldott délután esni az eső, időnként mintha dézsából öntenék. Az esőt ugye sokan kívánták már a száraz tavasz után, de a klímaváltozásunk átrarkta medárdot két héttel korábbra és a style már nem szubmediterrán, hanem szubtrópusi felhőszakadós...

Már közel 1 hektár területet kaszáltam le úgy, hogy mielőtt az ember megforgathatná a szénát vagy főleg pont utána jön az áldás, mintha dézsából öntenék. Sajnos nekem nincs 20 hektárom, ahova kicsapjam a Micókat, valami kaja pedig kell nekik, muszáj kaszálni.

Az úgy kezdődött... Előbb kis háttér: (lsd korábbi bejegyzések +) mint említettem vala a fejés megkezdése óta kicsit összetorlódtak a dolgaim, ami ahhoz vezetett, hogy a gyep már kezdett kaszáló kinézetet venni. Na erre fogtam magam, otthon maradtam egy napra, hogy most már muszáj rendet raknom, füvet nyírnom stb. Mondanom sem kell, hogy kb. 50 nm volt kész, amikor azt mondta a fűnyíró, hogy főtengely eddig bírta. Kezdetnek nem rossz. Utána folytatom a nagyobb motoros fűkaszával, felraktam a késeket... és nem tartok az udvar felénél (ami azért mégis több ezer nm-t jelent), amikor észrevettem, hogy valahonnan szivárog az olaj. Gép cimbihez, diagnózis: főtengely szimering. Semmi gond: hozzak neki ilyen típusú szimeringeket és ő majd kicseréli. Ok. Pénteken megvettem, szombaton a gépész barátom pedig majdnem pont a házunk előtt akkorát takart motorral, hogy még leglább most péntekig kórházban próbálnak rá bőrt növeszteni. Tegnap már egész jól volt ez a barátom, de hogy az én fűkaszám állapota is javuljon beszéltem egy másik haverral (barát2), aki szintén ért az ilyen berregőkhöz, hogy majd ma jön és összrakja a gépet. Reggel mondja nekem a felesége, hogy a barát2 tegnap este olyan csúnyán elesett, hogy eltörött 3 bordája + légmell, intenzív ápoláson van a klinikán.
Én most már nem merek senkinek sem szólni gép ügyben, mert ahogy csinálnák azt rögtön kórházban kötnek ki. Ez olyan mint a fáraó átka!

Szegény leányzók pedig a megszokotthoz képest diétásan vannak, ami meglátszik a tejhozamon is. Lassan a szomszéd faluból sikerűl néhány bála friss szénát szereznem.  Miért nincsenek már  nyári  kecskepásztorok? Nem  kellene mást tenni, mint kihalytani a  távolabbi legelőkre és  este  behajtani őket. Jelentkező? Esetleg sajtszámos munka?

Telekommunikáció és kecske

2007.06.09. 13:28 | DAttila | 9 komment

Címkék: blog iwiw voip php kadarka bor attila kecske cabernet gasztronómia camambert sajt sauvignon xml kecskesajt sajtkészítés nemespenész gasztroblog kecskesajtja

Enyhe közönség ráhatásra :)  itt jön a folytatás:

Ugye már korábban beigértem, hogy egy érdekes kombinációt fogok feltárni: mi a kapcsolat a kecskesajt és a telekommunikáció között. Ezt egy kicsit megspékeljük mysql, xml, php, VoIP és egyéb gasztronómiában kevésbé ismert cimkékkel és az is kiderűl, hogy mi okozza a Zsuzsa által jogosan emlegetett pörgősséget.

Kezdjük az elejéről: bő 5 évvel ezelőtt családi kupaktanácsunk úgy döntött, hogy költözzünk a megyeszékhelyről ki egy 300 lakosú faluba ahol nagyszüleim háza közel egy hektáros udvarral már 10 éve üresen állt (A család többi része éppen igazoltan külföldön tartózkodott). Nos aki volt már ilyen helyen az tudja, hogy 10 év alatt a golfpázsitból könnyedén egy igazi dzsungel fejlődik ki, aminek a rendezése nem kis feladat. Ez két barátomnak másfél hónapi munkájába került. De ez csak annyit jelentett, hogy a bozótos vadrózsás, bodzás elfajzott gyümölcsfás területen már lehetett mozogni, azt viszont nem tudtam megoldani, hogy a feltörő gaz havonta bokamagasságba letörje magát és komposztálódjon... Bő két évvel ezelőtt a szerencse is közrejátszott: a fent említett fiatalurak egyike külföldre készült munkátvállalni és véletlenül volt neki néhány kecskéje, akiknek gazdát keresett. Én pedig, mint ifjú titán vállalkozó akkoriban éves szinten cca. 70.000 km-rel spékelt munkát végeztem gyakorlatilag Magyarország teljes déli részén: telekommunikációs szolgáltatás területén. Ez avval járt, hogy gyakorlatilag nappal évekig nem lehetett otthon látni, a gaz nőtt és egy esős tavaszon amikor tele volt a t....m bocs puttonyom, hogy kaszálásra, benzinre és munkadíjra közel 100 e ft-ot már kifizettem, jött az elhatározás, hogy jöjjenek a biofűnyírók.

Ez volt bő két évvel ezelőtt és most vagyunk összesen 19-en, amiből 7 anyuci ad nekünk tejet.


















A Micókba (ahogy mi itthon hívjuk őket) beleszeretett az egész rokonság, a gyermekeim úgy játszanak időnként velük, mint mások a szobacicájukkal. Ha unokatesókkal, barátokkal, gyermektársasággal vagyunk 5 percen belűl a legkedvesebb foglalatosság a kecskék etetése, akik természetesen hálásan fogadják a finomságokat. Tavasszal, amikor a gidák picik gyakran Sivatagi Show-t meghaladó műsort adnak elő: helyből (f)elszálló gida, ki esik le a hídról, kergebirka (khm. kecske) show - időnként belefájdúl az ember hasa  a röhögésbe.

A kecskesajt - és általában is a sajt - korábban is a szívem csücske volt, így nem volt nagy lépés belekezdeni a sajtkészítésbe. Ez mondjuk magával hozta azt is, hogy van nap, hogy 20 órát vagyok talpon: 5 -kor kelek 1/2 6 - 7 között reggeli fejés, utána gyermekek iskolába, majd munka, délután pedig visszafelé hasonló program, majd egyéb "házi munkák". Az említett xml, php stb. pedig úgy kerűl képbe, hogy közel 3 hete rendeltem adatbázis programozáshoz szükséges könyveket cca. 2000 oldal terjedelemben, mondanom sem kell, hogy kb. 50 oldalt sikerült eddig feldolgoznom :)

Na de kecskesajtot annál többet!

Menetközben szinte minden napra jut valami izgalom: most miért nem adja le valamelyik kecs a tejet, most miért nem akar úgy alvadni a tej ahogy szokott stb. Maga a sajtkészítés nagyon hasonlít a minőségi borkészítésre, amivel Szekszárdon többek között Vida Péter, Fekete Mihály borászokon és természetesen gyerekfejjel édesapámon  keresztűl volt alkalmam  megismerkedeni. Itt is  minden a  "metszésnél" kezdődik: ha  az állat  megfelelő  körülmények között él, akkor  az már egy jó  kezdet.  Sőt  visszakanyarodhatok a  fajtaválasztáshoz:  ahogy  a  szőlőnél sem mindegy, hogy Kadarkát, Zweigeltet vagy Cabernet Sauvignon-t termeszt az ember, kecske és kecske között is van különbség.

Én azt vettem észre, hogy az alpesi fajta, bár lényegesen többet tejel, a tejét nem szereti annyira a "kontroll csoportom" - kecskébb ízű -, mint az állomány zömét kitevő magyar parlagi "fajta" azonos táplálék mellett. Igen ez idézőjeles fajta, hiszen nálunk a kecske évszázadokon keresztűl a szegény ember tehene volt és aki több kecskét tartott az nagyon hamar megkapta a kecskés jelzőt, ami a mai napig csak egy fokkal jobb mint a falu bolondja megtisztelő titulus. Így a kecske mint fajta Magyarországon annyira tudatosan fejlődött, mint külvárosokban a kóbórkutya populáció.

Elhatároztam, hogy az említett két fajtát keresztezem oly módon, hogy az alpesi nagyobb tejhozama mellet a mi hazaink kellemesebb tejíze is megmaradjon. Nos, az idő majd megmutatja sikerült-e.

Most pár szót Rólatok!:
már a legelején meglepett, hogy milyen népszerű lett eme lassan de biztosan íródó blogom, elég csak a google-ba beírni, hogy kecskesajt: 54.000 találatból a 12. helyen hozza ezt a blogot! Nagyon örülök, hogy ilyen rövid idő alatt Brüsszelig és Finnországig is eljutott irományom és sajtom híre. Amit nagyon szeretnék az az, hogy interaktívabb legyen ez a blog és Ti szép számú olvasóim, akikről többet tudok, mint sejtenétek ;-) kommentálnátok, megtoldanátok saját véleményeitekkel az itt leírtakat. Mint fentebb említettem jelenlegi menetrendem nem engedi, hogy úgy átadjam magam a kulináris élvezetknek, mint a nyájas olvasóim jelentős részét kitevő ínyencek, de annak is eljön az ideje! Addig is ajánlom figyelmetekbe a Chili&Vanilia hiper gasztroblogot, ami már küllemében is komoly kihívást jelent érzékszerveimnek, a tartalomról nem is beszélve - fantasztikus! Hazai forrásként pedig mindenképpen a gasztro.blog.hu, ahol kezdeni  érdemes!

Szívesen vennék kecskés/kecsketejes/kecssajtos fórumok címeit, ezek után böngészni momentán nincs nagyon kapacitásom, viszont gyakran nagyon hasznos és érdekes tapasztalatok jönnek össze ezeken!

Még egy nagyon fontos dolog! Tudtok-e nemespenész forrást? Olvastam, hogy nemespenészes sajtot lehet úgy is csinálni, hogy az ember levakarja a Camambert stb. oldaláról a penészt és azt kezdi tenyészteni, de azt is tudom hogy csomagoláskor egyes cégek akár sugárzásos (am. rtg vagy egyéb kisdózisú radioaktív) módszerrel csírátlanítják az ennivalót, ennél természetközelibb megoldás érdekelne. Minden megoldás érdekel jeligére várok ötleteket. A szerencsés segítőnek nagy dózisban igérek nemespenészes jutalmat!

(Gyártási titkok a kitartóknak, akik eddig elolvasták:
1. hőmérséklet: tej, levegő, sajtfürdő
2. tisztaság - no comment
3. szív
:)))) Ja, ha közelebb akarsz kerülni: iwiw.hu-n keresd Attila kecskesajtja'-t!

Fontos címek, szakirodalom

2007.05.30. 11:32 | DAttila | 2 komment

Ellentétben a korábban igértekkel most még nem a telekommunikáció és a kecskesajt viszonyát boncolgatom.

Hanem: rossamelának adós vagyok elérhetőséggel, ahol a hőn vágyott oltót és tejsavbaci (bocsánat tejsav baktérium <- hogy a google is megtalálja ;-)) kultúrát be lehet szerezni:

Magyar Tejgazdasági Kisérleti Intézet Kft., 9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24.
telefon:96/219 870. e-mail közvetlenűl az illetékeshez: msuli@mtki.hu. Süli Mária foglalkozik a témával. Velem nagyon készséges volt, messzemenőkig tájékoztatott. E-mail rendelés után 2 nappal jött postán a csomag.

A sajtkészítéshez tudok még néhány könyvet ajánlani, amiket én is szorgosan forgatok:

Ismételten felhívom a figyelmet Wolfgang Scholz: Sajtgyártás házilag (Gazda Kiadó, 2007)  könyvére, mely nem túl vastag ifjú titánok számára, ellenben praktikus tanácsokkal, bőséges képanyaggal szolgál.

Nehezebb faj-súlyú a kb. 500 oldalas Sajtkészítés ABC-je (Szerk. dr. Molnár Andrea, dr. Molnár József, Kiadó: Gaia Alapítvány, 1999). Itt már vannak olyan részek, ami egyetemi szintet képvisel. DE! Rengeteg sajtkészítési és sajtos étel receptet tartalmaz!

Akit nem csak a tej, hanem a kecske és annak tartása is érdekel :) tudom ajánlani Várkonyi József - Áts Eteléné: Kecsketenyésztés kisgazdaságokban (Mezőgazda Kiadó, 2000) c. művét. Könnyű méret hasznos tartalommal, ami a magamfajta "urbánus parasztnak" is sok hasznos infoval szolgál.























Interneten gyakorlatilag korlátlan mennyiségben található. Kiindulópontnak elég a sajt.lap.hu, kecskesajt.lap.hu illetve a kecske.lap.hu portálokra látogatni, pár hétig biztosítanak tennivalót.

Tud valaki tanácsot adni hogy lehet meghozni a kecskék étvágyát? Vagy csak az esős idő okozza? Aggódom.

Örömmel látom a titkos statisztikámban, hogy nagy számban látogatnak ide gasztro oldalakról :))) Hát igen: ki a pocakját szereti kecskesajtot vesz neki - hoppá! kitaláltam egy jó szlogent! Ezt most gyorsan levédetem!

Na meg csinálok sajtot is közben!

Ja, és legközelebb a telekom...

Így kezdtem sajtot gyártani

2007.05.19. 17:04 | DAttila | 16 komment

Hogy elment 2 hét! Hát igen, mostanában van mit csinálni: család, munka és persze fejés, állatgondozás és sajtkészítés :)

Ahogy igértem, most részletek  következnek sajtmesteri karrierem kezdetéről.

Az elmúlt 2 hétben több adag sajtot is készítettem, egyszerre kb. 11-12 l kecsketejből. Számomra nem volt kérdés, hogy a jó sajt alapja a tisztaság (ha már tele vagyunk lejárt szavatosságú, rosszul tárolt húsokkal a marketekben...). Vettem a Metroban egy 14 l-es rozsdamentes fazekat (dupla alj! - így nem kapja le a tejet), az egyenlőre elegendő kapacitást jelent, oltót tejsavbaci kultúrát már korábban e-mailben a mosonmagyaróvári Tejkutató Intézettől rendeltem (meg is jött rendben, precízen futárral). A szellemi alapokat Wolfgang Scholz: Sajtgyártás házilag (Gazda Kiadó, 2007) c. könyvéből szereztem (ezt is interneten keresztűl találtam meg, illetve rendeltem meg). Ez egy rendkívűl jól megírt könyv, ami a kezdő magamfajtát is megismerteti az alapokkal, bemutatja a különböző sajttípusok, joghurt miegymás készítését sok-sok képpel. Hogy az ember ne csak a fantáziájára hagyatkozzon számos fénykép és ábra segíti a megértést. Nos, én ebből a "sajtbíbliából" kinéztem egy (vagy talán a leg-) egyszerű/bb sajtreceptet, amit nagy kiváncsisággal és lelkesedéssel elkészítettem.

Recept: végy egy adag kecsketejet (én cca. 11-12 l szoktam), melegítsd fel 23-25 C fokra. Hőmérséklet méréshez vettem egy digitális folyadékhőmérőt (cca 4900,- Ft) evvel mérem precízen a hőmérsékletet. A megfelelő hőmérsékleten belerakom a bacikultúrát és időnként kevergetve hagyom őket szaporodni 30 percig.
Ekkor jön az oltóm - amiből a legkisebb kiszerelés volt 1 liter, ekkora adaghoz pedig kell vagy 1,8 ml, kis fecskendővel adagolandó! - amit előszőr egy pohár vízben elkeverek és utána keverem a tejbe. FONTOS: az oltó túladagolása keserűvé teszi a sajtot! Ezután a beoltott tejet minél hamarabb kis edényekbe kimerem (nekem az éthordós műa. edények bejöttek), majd 20-21 fokos vízfürdőbe teszem őket 6-8 órára. A recept szerint ezután tállcán kellene a savót lecsurgatni. Kipróbáltam, de így nagyon leves marad a család izlése szerint, inkább pelenkába teszem, így csurgatom kb. 8 órán keresztűl. Hűtőbe rakom, hogy lehűljön és utána rögtön fogyasztható. Lehet ízesíteni belekeverve snidlinget, petrezselyemzöldjét vagy izlés szerint fűszereket. Evvel még sokat nem volt

Ezt a sajttípúst friss sajtnak hívják. Korábban kostóltam ilyet az Interspar választékából, ha jól írom akkor Chemonoix vagy ilyesmi néven kapható csonka piramis formájú tégelyben.
Nagyon finom! Legjobb friss barna kenyérrel!

Mint előző bejegyzésemben is írtam az első adag jól sikerült, utána jött egy-két pofon - gondoltam akkor. Igazából az első sem úgy készűlt ahogy a "bibliám" írta, mégha a végeredmény teljesen jó -no és finom -lett. Egy számítási hiba miatt fele annyi oltót tettem a tejbe, nagyon lassan aludt meg. Én 5 percenként figyeltem az állag változását, izgatott voltam, mint gyermekeim születésekor, bő 1 óra után kezdett csak összeállni a tej. A végtermék azonban finom lett.

Második és harmadik alkalommal már rendesen adagoltam az oltót, készítés közben folyamatosan néztem a könyvem, mint a karmester a partitúrát. A gond ott volt, hogy a könyv egyik sorát félreértelmeztem, pedig nem vagyok dislexiás, és az oltás után 20 percet vártam az edényekbe kitöltéssel, a recept pedig úgy szól, hogy 20 percen belűl kell kitölteni. Itt voltak érdekes tapasztalatok. Kitöltéskor már a tej kefíres állagú volt. A savó a korábbi enyhén sárgás és vízszerűen átlátszó helyett fehér lett, a sajttészta pedig grízes, teljesen az összeszáradt gríz kinézete volt. Ízre közel ugyanaz az enyhén savanykás íze volt, mint a sikerült sajtnak, de inkább savanyú kaviáros.

Ahogy említettem ezt a hibát 2x is elkövettem, mire rájöttem, hogy mi a bibi. Az egészben a poén az volt, hogy a cca 12 l tejből egy része jó sajt lett, másik része lett grizes. Ezt annak tulajdonítom, hogy amikortól merőkanállal elkezdem kiszedni edénybe a tejet az oltó elkezd dolgozni és amikor a tej olyan szinten megsavanyodik, hogy az már sok, akkor már nem lenne szabad mozgatni az alvadékot.

Mára ennyi az első sajtkészítési élményeimről. A következőben visszakanyarodok egy kicsit az időben, hogy hogyan talál egymásra a telekommunikáció és a kecske.


Az első gidáim 2 éve :)

Üdvözlet kedves Kecskesajt kedvelők!

2007.05.04. 10:17 | DAttila | Szólj hozzá!

Sziasztok!

Tudom, hogy sokan szeretik a kecskesajtot - jó magam is rajongója vagyok, ezért is fogtam bele - és egyre nő a számuk. Közülük többen megpróbálkoznak akár csak saját fogyasztásra is sajtot készíteni.

Szándékom, hogy mint lelkes amatőr sajtgyáros megosszam a tapasztalataim és segítsem azokat, akik később kezdenek bele ebbe az izgalmas hobbiba, ami - ki tudja - még énnél több is lehet.

4 nappal ezelőtt gyártottam le első adag kecskesajtomat, ami hatalmas sikert aratott a családi-baráti-ismerős körben. Tegnap viszont megkaptam az első "pofont" is.

Részletes leírások a következő bejegyzésben.