Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Kecskesajt.blog

Egy kezdő kecskesajtkészítő élményei

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • spotty: Imádom a sajtokat. Egy kis borral este..Nyámi. Persze nem mindegy, hogy milyen borról van szó. Érd... (2011.12.22. 14:54) Így kezdtem sajtot gyártani
  • gusztika1: @yuyudo: köszönöm a segítséget.kipróbálom.Üdv. (2010.06.25. 15:13) Gidaáradat
  • yuyudo: Szép Napot ! Sajtgyártással próbálkozom én is, kezdő kecsketartóként. Sok helyen azt olvasom, hog... (2010.06.24. 11:22) Gidaáradat
  • gusztika1: Üdvözletem minden kecske barátnak! Kérnék egy kis segítséget,kezdő kecsketartók vagyunk.Majd rögtö... (2010.06.23. 11:41) Gidaáradat
  • riszta: Én is hasonló jókat kívánok! Most regisztráltam, de bárhogy is keresem, nem találok újabb bejegyz... (2010.01.24. 21:30) BÚÉK!
  • szöszkehölgy: Ez tök olyan, mint a Állatkertben az állatsimogató. :) (2009.11.26. 13:51) Gidaáradat
  • accipiter: Nagyon aranyosak. meek meekk. (2009.09.19. 09:58) Gidaáradat
  • GourmandLizard: Nagyon édesek a kis kecsék-Gratulálok hozzájuk:) MGL (2009.02.05. 17:07) Videók
  • DAttila: @Breki77: Mondhatnám azt is, hogy változó korban voltam :-) Fókuszálnom kellett. Ha körülnézel mi ... (2009.01.23. 09:55) Parlamentáris kecskesajt
  • DAttila: @Breki77: Feltételezésem, h az oltóval van a gond. Oltó sok féle van a piacon különböző alapanyagb... (2009.01.23. 09:51) Választottunk
  • Utolsó 20

Licenc

Creative Commons Licenc
free counters

Naptár

október 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Feedek

Blogajánló

Így kezdtem sajtot gyártani

2007.05.19. 17:04 | DAttila | 16 komment

Hogy elment 2 hét! Hát igen, mostanában van mit csinálni: család, munka és persze fejés, állatgondozás és sajtkészítés :)

Ahogy igértem, most részletek  következnek sajtmesteri karrierem kezdetéről.

Az elmúlt 2 hétben több adag sajtot is készítettem, egyszerre kb. 11-12 l kecsketejből. Számomra nem volt kérdés, hogy a jó sajt alapja a tisztaság (ha már tele vagyunk lejárt szavatosságú, rosszul tárolt húsokkal a marketekben...). Vettem a Metroban egy 14 l-es rozsdamentes fazekat (dupla alj! - így nem kapja le a tejet), az egyenlőre elegendő kapacitást jelent, oltót tejsavbaci kultúrát már korábban e-mailben a mosonmagyaróvári Tejkutató Intézettől rendeltem (meg is jött rendben, precízen futárral). A szellemi alapokat Wolfgang Scholz: Sajtgyártás házilag (Gazda Kiadó, 2007) c. könyvéből szereztem (ezt is interneten keresztűl találtam meg, illetve rendeltem meg). Ez egy rendkívűl jól megírt könyv, ami a kezdő magamfajtát is megismerteti az alapokkal, bemutatja a különböző sajttípusok, joghurt miegymás készítését sok-sok képpel. Hogy az ember ne csak a fantáziájára hagyatkozzon számos fénykép és ábra segíti a megértést. Nos, én ebből a "sajtbíbliából" kinéztem egy (vagy talán a leg-) egyszerű/bb sajtreceptet, amit nagy kiváncsisággal és lelkesedéssel elkészítettem.

Recept: végy egy adag kecsketejet (én cca. 11-12 l szoktam), melegítsd fel 23-25 C fokra. Hőmérséklet méréshez vettem egy digitális folyadékhőmérőt (cca 4900,- Ft) evvel mérem precízen a hőmérsékletet. A megfelelő hőmérsékleten belerakom a bacikultúrát és időnként kevergetve hagyom őket szaporodni 30 percig.
Ekkor jön az oltóm - amiből a legkisebb kiszerelés volt 1 liter, ekkora adaghoz pedig kell vagy 1,8 ml, kis fecskendővel adagolandó! - amit előszőr egy pohár vízben elkeverek és utána keverem a tejbe. FONTOS: az oltó túladagolása keserűvé teszi a sajtot! Ezután a beoltott tejet minél hamarabb kis edényekbe kimerem (nekem az éthordós műa. edények bejöttek), majd 20-21 fokos vízfürdőbe teszem őket 6-8 órára. A recept szerint ezután tállcán kellene a savót lecsurgatni. Kipróbáltam, de így nagyon leves marad a család izlése szerint, inkább pelenkába teszem, így csurgatom kb. 8 órán keresztűl. Hűtőbe rakom, hogy lehűljön és utána rögtön fogyasztható. Lehet ízesíteni belekeverve snidlinget, petrezselyemzöldjét vagy izlés szerint fűszereket. Evvel még sokat nem volt

Ezt a sajttípúst friss sajtnak hívják. Korábban kostóltam ilyet az Interspar választékából, ha jól írom akkor Chemonoix vagy ilyesmi néven kapható csonka piramis formájú tégelyben.
Nagyon finom! Legjobb friss barna kenyérrel!

Mint előző bejegyzésemben is írtam az első adag jól sikerült, utána jött egy-két pofon - gondoltam akkor. Igazából az első sem úgy készűlt ahogy a "bibliám" írta, mégha a végeredmény teljesen jó -no és finom -lett. Egy számítási hiba miatt fele annyi oltót tettem a tejbe, nagyon lassan aludt meg. Én 5 percenként figyeltem az állag változását, izgatott voltam, mint gyermekeim születésekor, bő 1 óra után kezdett csak összeállni a tej. A végtermék azonban finom lett.

Második és harmadik alkalommal már rendesen adagoltam az oltót, készítés közben folyamatosan néztem a könyvem, mint a karmester a partitúrát. A gond ott volt, hogy a könyv egyik sorát félreértelmeztem, pedig nem vagyok dislexiás, és az oltás után 20 percet vártam az edényekbe kitöltéssel, a recept pedig úgy szól, hogy 20 percen belűl kell kitölteni. Itt voltak érdekes tapasztalatok. Kitöltéskor már a tej kefíres állagú volt. A savó a korábbi enyhén sárgás és vízszerűen átlátszó helyett fehér lett, a sajttészta pedig grízes, teljesen az összeszáradt gríz kinézete volt. Ízre közel ugyanaz az enyhén savanykás íze volt, mint a sikerült sajtnak, de inkább savanyú kaviáros.

Ahogy említettem ezt a hibát 2x is elkövettem, mire rájöttem, hogy mi a bibi. Az egészben a poén az volt, hogy a cca 12 l tejből egy része jó sajt lett, másik része lett grizes. Ezt annak tulajdonítom, hogy amikortól merőkanállal elkezdem kiszedni edénybe a tejet az oltó elkezd dolgozni és amikor a tej olyan szinten megsavanyodik, hogy az már sok, akkor már nem lenne szabad mozgatni az alvadékot.

Mára ennyi az első sajtkészítési élményeimről. A következőben visszakanyarodok egy kicsit az időben, hogy hogyan talál egymásra a telekommunikáció és a kecske.


Az első gidáim 2 éve :)

A bejegyzés trackback címe:

http://kecskesajt.blog.hu/api/trackback/id/tr8883831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Dobai Tamás Ádám 2007.05.20. 04:09:02

Ehhö csak gratulálni lehet!

A dolog híre máris Finnországban / Svédországban van!
Tessék kérmszépen mondani, itt mikor tecchetünk kapni,
- mondjuk a Sievi-i S-Market polcairól - ebböl a finom
csemegéböl; ahol is (fent emlitett S-Marketben) valami
3 euró egy vastagabb, hosszabb hüvelykujjnyi rudacska
"CHEVRES"!...

Mindazonáltal még egyszer grata:
(Papa)

rossamela · http://rossamela.blogspot.com 2007.05.20. 21:49:41

Nagyon helyesek a gidák!
Drukkolok és várom a következő bejegyzéseket, addig is van néhány kérdésem.
A Tejkutató Intézetet hogyan találtad meg és hogyan vetted fel a kapcsolatot velük? Az 1 liter oltó elég sok tejhez elég, meddig áll el az oltó?

Dattila 2007.05.21. 08:24:31

Rossamela: az interneten keresztűl és egy szekszárdi kecskés barátomtól szinte egyidőben. Nemsokára felrakom az elérhetőségeket. Az oltó tényleg nagy mennyiség, de legalább 1 évig hűtőben eltartható. A bacik szárított állapotban fagyasztóban szintén sokáig eltarthatók, én szétadagoltam 10 kicsi csomagra, hogy ne kelljen az egészet állandóan melegen sétáltatni, de még az első kis csomagot sem sikerült elfogyasztani.

no name 2007.07.09. 23:44:50

Oltó kapható kisebb kiszerelésben is az Anivetnél Budapesten.

DAttila · kecskesajt.blog.hu 2007.07.10. 09:58:56

Valóban. www.anivet.hu. Itt lehet mást is - eszközöket is - rendelni akár házhoz szállítva is. Megjegyzem nem tartozik a legolcsóbb források közé.

Luczó Roland 2007.07.15. 19:41:30

Heló. Én is szeretnék kecskesajtot készíteni és csináltam is egyszer , de az inkább izesített túró volt. Szeretnélek arra megkérni hogy meg tudnád é küldeni azt az internetcimet ahol rendelted az oltóanyagot. Előre is köszönöm! Luczó Roland

Luczó Roland 2007.07.17. 15:04:02

Heló. Köszönöm a címet és mihamarabb fel fogom a mtki-vel a kapcsolatot. Sok siker a további sajtgyártásboz!!
Luczó Roland

Gyulaháziné Riczu Noémi 2007.08.23. 21:04:12

Szia!

Mi is most vettünk három kecskét és szeretnénk megpróbálni sajtot készíteni. Ha nme gond, meg szeretném kérdezni, hogy hol lehet venni ilyen bacikat és oltót? Érdemes gyógyszertárban vagy mezőgazdasági boltban érdeklődni? Mivel vidéki vagyok, hirtelen nem tudom hol is kellene kezdeni :) Ezeken kívül szerinted kell valami speciákis eszközt beszerezni a sajtgyártáshoz? Vagy érdemes?

Előre is köszönöm a segítségedet!
Noémi

DAttila · kecskesajt.blog.hu 2007.08.23. 21:30:40

Noémi: Itt (kecskesajt.blog.hu/2007/w22/) találsz címeket és szakirodalmat. Az oltót és a kultúrát is Mosonmagyaróvárról rendeltem. Postán jött nagyon gyorsan. 3 kecskénél a tej házi eszközökkel is teljesen jól feldolgozható. Nagyobb mennyiségnél nm lehet megkerűlni a profibb eszközöket, amik nem olcsók. Ha megnézed a Megszületett! poston a videót láthatod, h komoly sajtkészítők is tudnak otthon fellelhető eszközökkel is dolgozni. Sok sikert!
Attila

Tarnai Tamás 2007.10.07. 21:33:40

Üdv mindekinek!
Örülök, hogy ilyen sokan próbálkoznak. Mi is ezt teszük a kis családdal.
Ide írok egy recipét egy vegetáriánus könyvből vettem.
A tejet felforralom és literenként egy citrom levét és egy kis kanál sót teszek bele. Rögtön öszkapja lehet leszürni. Először kicsit túros álagú kis csöpögtetés után sajt lesz. Nagyon finom.
További sok sikert mindenkinek.:)

Panni 2007.10.12. 09:27:33

Öröm az élet, hogy ilyen sok lelkes sajtszakértő lelend az országban. Én is most próbálkozom, kecske még nincs (túl sok a kutya), de tejet hozatok a szomszédos faluból. Tamás receptje működik - egy régi szakácskönyvből maradt rám ennek a továbbfejlesztett változata: a csöpögtetett túróba csipetnyi szódabikarbónát, tojást és vajat, valamint ízesítőanyagokat (friss fűszernövény, dió, prökölt magok, akármi) kell tenni és lassú tűzön addig melegíteni, amíg össze nem áll az egész - kb. mint az égetett tésztáknál szokik. A túró állagától függően lehet krémsajt vagy Sportsajt állagúra csinálni, bár nem is tudom, ez utóbbit lehet-e még kapni. Finom!
AZért az oltásos technikát is kipróbálom :)

Nóli 2007.11.18. 16:55:32

Kedves Attila! Szeretném megkérdezni tőled, hogy te mit használsz "oltóként", és azt hol lehet beszerezni. Nagynénémnek nem régóta van kecskéje, Zsuzsi napi 1-1,5 tejet ad, és szeretnének kis sajtot is készíteni belőle, de nem tudják hogyan.
Előre is köszönöm a választ. :)

Nóli 2007.11.18. 17:04:00

Bocsánat, most látom hogy ott van egygyel feljebb az információ ^^"

etting 2008.03.04. 19:30:42

Segitsetek! Senki nem irt címeket T Nem tudom megnézni mit is rendeljek! Itt áll a sok tej /tehén/ nem tudok vele mit kezdeni! Tejsavoltót és sajtkúltúrát keresek! Segítség!!! Előre is köszönöm Etting

Markó Attila 2008.07.04. 16:59:51

Üdvözlök mindenkit aki ezt a lapot olvassa!

Nekem is vannak kecskéim, és én is készítettem sajtot ami nagyon finom lett. Igaz semmi spéci eszközön nem volt csak egyszerű tésztaszűrő és pelenkaanyag, ezt használtam fel a szüréshez.

Szóval csak annyit szeretnék hozzászólni Gyulaháziné Riczu Noémi cikkéhez,hogy én az internetről néztem a receptet ami a magyarországi Görög faluból származik . Ennek a receptnek végülis az a lényege, hogy a tejet első alkalommal 36 c fok-ig melegítjük, ekkor a tej menyiségének megfelelő oltót teszek bele ( 10 l-hez 1 kávéskanál Pepsin-t ezt én gyógyszertárban szerzem be) , majd hagyom kb. 40 percet pihenni. Addig a tej teljesen megszilárdul és víz tiszta savót enged. Ekkor össze vagdalom , majd 42 c-fokra melegítem.
Ezután kiszedem a szürő formába , picit megnyomkodom, és hagyom állni a formámban kb. 4-5 órát.
Én eddig csak natúr sajtot készítettem, de így is nagyon ízletes lett.

spotty 2011.12.22. 14:54:28

Imádom a sajtokat. Egy kis borral este..Nyámi. Persze nem mindegy, hogy milyen borról van szó. Érdemes illően párosítani. Ha valakit érdekel, akkor itt: minu.me/-vinopedia meg lehet nézni, hogy melyik borokkal érdemes kipróbálni.